Countryster Naomi Judd, moeder van actrice Ashley Judd, overleden

Naomi Juddwiens familie harmonieert met dochter wynonna veranderde ze in Grammy-winnende countrysterren The Judds, is overleden. Ze was 76.

haar dochters, Wynonna en Ashley, maakte zijn overlijden zaterdag bekend in een verklaring aan The Associated Press.

“Vandaag hebben wij zussen een tragedie meegemaakt. We hebben onze schoonmoeder verloren aan de ziekte van… geestesziekte“, geeft het persbericht aan. “We zijn gebroken. We navigeren door diepe rouw en weten dat zoals we van haar hielden, ze geliefd was door haar publiek. We bevinden ons op onbekend terrein.”

Naomi Judd stierf in de buurt van Nashville, Tennesseezei een verklaring namens haar man en collega-zanger, Larry Strickland. Hij zei dat er geen verdere details over zijn dood zouden worden vrijgegeven en vroeg om vertrouwelijkheid terwijl de familie rouwde.

De Country Music Hall of Fame gaat zondag verder met een introductieceremonie voor The Judds.

“Naomi overwon ongelooflijke tegenslagen op weg naar een prominente plaats in de muziekgeschiedenis. Haar triomfantelijke levensverhaal overschaduwt het tragische nieuws van vandaag”, zegt Kyle Young, CEO van de Hall of Fame, in een verklaring. “Haar familie heeft ons gevraagd om zondag door te gaan met de officiële introductie in de Judds Hall of Fame. We zullen dit doen met een zwaar hart en een evenwichtige geest. De muziek van Naomi en haar dochter Wynonna zal blijven bestaan.”

Ze hadden net ook een arenatour aangekondigd die in de herfst zou beginnen, hun eerste tour samen in meer dan tien jaar.

De moeder-dochter-artiesten scoorden 14 nummer 1-nummers tijdens een carrière van bijna drie decennia. Het roodharige duo combineerde de traditionele Appalachiaanse klanken van bluegrass met gepolijste popstijlen en scoorde hit na hit in de jaren 80. Wynonna leidde het duo met haar krachtige zang, terwijl Naomi zorgde voor harmonieën en elegante looks op het toneel.

Ze keerden ook terug naar awardshows toen ze eerder deze maand optraden bij de CMT Music Awards.

“Vereerd om getuige te zijn geweest”liefde kan een brug bouwen“Nog maar een paar weken geleden”, postte zangeres Maren Morris zaterdag op Twitter.

“Dit is hartverscheurend nieuws! Naomi Judd was een van de aardigste mensen die ik ooit heb gekend”, schreef zanger Travis Tritt op Twitter en merkte op dat hij verschillende keren met Judd had samengewerkt op het scherm en tijdens optredens.

“Countrymuziek heeft een echte legende verloren… zing mee met de engelen, Naomi!!! We sturen allemaal gebeden voor de familie Judd vandaag”, zei de zangeres. Carrie Underwood schreef op Twitter.

Nadat ze de top van de countrymuziek hadden bereikt, stopten ze ermee in 1991 nadat artsen bij Naomi Judd hepatitis C hadden vastgesteld. Wynonna zette haar solocarrière voort.

De hits van de Judds zijn onder meer “Love Can Build a Bridge” in 1990, “Mama He’s Crazy” in 1984, “Why Not Me” in 1984, “Turn It Loose” in 1988, “Girls Night Out” in 1985, “Rockin’ Op het ritme van de regen” in 1986 en “Grootvader” in 1986.

Geboren als Diana Ellen Judd in Ashland, Kentucky, werkte Naomi als alleenstaande moeder en verpleegster in Nashville, toen zij en Wynonna professioneel samen begonnen te zingen. Hun unieke harmonieën, gecombineerd met elementen van akoestische, bluegrass- en bluesmuziek, onderscheidden hen destijds in het genre.

“We hadden zo’n stempel van originaliteit over wat we probeerden te doen”, vertelde Naomi Judd aan de AP nadat was aangekondigd dat ze zouden toetreden tot de Country Music Hall of Fame.

In een interview met de AP in maart zei Naomi Judd dat ze al diep in de voorbereiding was voor de komende tour en uitkeek naar de introductie van de Hall of Fame.

“Het hebben van alle geweldige kansen die ik heb gehad, maakt me erg nederig als ik me dat allemaal herinner en ik wil gewoon van het moment genieten”, zei Judd.

Muziek bracht haar samen met haar dochter Wynonna

Wynonna Judd merkte op dat hun muziek hen hun hele leven bij elkaar hield.

“Muziek is de brug tussen mama en mij, en het verenigt ons”, zei ze tegen de AP. “Ook in moeilijke tijden.”

TheJudds bracht tussen 1984 en 1991 zes studioalbums en één EP uit en won negen Country Music Association Awards en zeven van de Academy of Country Music. Ze wonnen samen vijf Grammy Awards met hits als ‘Why Not Me’ en ‘Give A Little Love’, en Naomi won een zesde Grammy voor het schrijven van ‘Love Can Build a Bridge’.

De Judds traden ook op tijdens de rust van de Super Bowl van 1994, samen met Travis Tritt, Clint Black en Tanya Tucker.

De Judds zongen over familie, het geloof in het huwelijk en de deugd van trouw. Omdat Naomi er zo jong uitzag, werden de twee al vroeg in hun carrière aangezien voor zussen. Ze stond er ook om bekend dat ze de voorkeur gaf aan flitsende podiumoutfits, vol glitters en strass-steentjes, boven casual laarzen en kleding in cowboystijl.

Ze kregen voor het eerst aandacht tijdens het zingen van Ralph Emery’s ochtendshow in de vroege jaren 80, waar de presentator ze de “Soap Sisters” noemde omdat Naomi zei dat ze haar eigen zeep maakte.

Na het succes van “Mama He’s Crazy” wonnen ze de Horizon Award tijdens de CMA Awards in 1984. Naomi begon haar toespraak met de woorden: “Hit the dog and spit in the fire!”

Naomi Judd was open over haar gezondheidsproblemen, evenals haar ernstige depressie en angst. In haar memoires, ‘River of Time’, beschreef ze haar diagnose van hepatitis C, die ze naar eigen zeggen onbewust had opgelopen toen ze verpleegster was. Ze zei dat haar artsen haar in 1995 vertelden dat ze volledig vrij was van het virus.

In de memoires beschreef ze dat ze het gevoel had dat ze haar identiteit had verloren toen ze in 2010 thuiskwam van een reünietournee, waarbij ze zich thuis afzonderde en verlammende paniekaanvallen kreeg. Ze zei ook dat ze getraumatiseerd was door seksueel misbruik in haar jeugd. Ze werd opgenomen op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis en bracht tijd door in een poliklinisch behandelprogramma.

Zijn dochter Ashley Judd is een actrice en humanitaire die bekend staat om haar rollen in films als ‘Kiss the Girls’, ‘Double Jeopardy’ en ‘Heat’.

Strickland, die achtergrondzangeres was voor Elvis Presley, was 32 jaar getrouwd met Naomi Judd.